OPPSUMMERING AV DARK SEASON MUSIKKFESTIVAL 2015

Aktuelt

Dette har vært en eventyrlig reise fra begynnelse til slutt. At dette er tidenes festival, er det liten tvil om.

Det som har vært så fantastisk under årets festival, er den gode stemningen blant publikum, artister, samarbeidspartnere, sponsorer, frivillige og blant oss i prosjektgruppen. Det ligger mye arbeid bak en slik festival, og vi må berømme vår festivalsjef Liv Håland for den jobben hun gjør med å booke artister. Hennes nettverk er unikt, og er et meget viktig bidrag for å få til en slik festival. Vi synes også at det er riktig å skryte av oss selv, Dark Season Prosjektgruppa - en gjeng med frivillige som elsker å holde på med festivalen, og som har vært med år etter år. Og vi gjør det fordi vi synes byen fortjener en slik intim klubbfestival som Dark Season Musikkfestival nå har utviklet seg til å bli.

Tanken bak denne festivalen, er å være et lyspunkt i den mørketiden vi er godt inne i. Det hele begynte denne gangen i januar 2015 da prosjektgruppa møttes for første gang for å planlegge festival nummer 18. I løpet av de to tre første møtene kommer det mange forslag og ønsker om artister. Nytt av året var kombibilletter som ga adgang til både Ernst og Kick Scene. Dette var et forsøk på å lage både et vorspiel og et nachspiel til konsertene på Kick Scene.

Festivalen åpnet med konserten 22.10 i Kristiansand Domkirke. Det ble en av våre 2-3 aller beste konserter noen gang. Vi skulle ønske at flere hadde fått med seg årets kirkekonsert. Artistene var Gaasehud, Bjøro Håland, Anita Skorgan og Gospel Explotion Group. Alle leverte meget godt, og konserten ble avsluttet med en fortjent trampeklapp.

Fredag 23. var det duket for Uriah Heep på Caledonien Hall. Det var stinn brakke, og bandet gav de fremmøtte fullt trøkk. Selv om det var mange godt voksne på konserten, var det også mange yngre publikummere. Flere uttrykte at de var overrasket over at så mange «gamle» likte denne musikken. Det viser at Uriah Heep har tilhengere som er født lenge etter bandets storhetstid på 70-tallet. Selv manageren uttalte at dette var en av de bedre konsertene de hadde hatt siden han startet med å jobbe for dem for snart ti år siden, og de har ytret ønske om å få lov til å komme tilbake til Dark Season Musikkfestival. 

På Kick Scene hadde vi år to band på fredag – Charlie Rackstead And The Sticklesbergen Ramblers og Vassengutane. Charlie Rackstead (Rune Nilson fra P1s «Lønsj» og «Ikke gjør dette hjemme») ga publikum et muntert gjensyn med norske slagere i ny drakt. Norske slagere oversettes direkte til engelsk slik at det både blir en musikalsk opplevelse og en humoristisk opplevelse. Charlie Rackstead er en musikalsk stand-up opplevelse av de sjeldne. Det er bare å ta av seg hatten for den mannen.

Kvelden på Kick Scene ble avsluttet med Vassendgutane som gikk på klokken 23. Det er vel ikke til å legge under en stol at bandet nok har blitt oppfattet som litt rølpete, men nå fremstod de som litt «voksne» gutter uten at det har gått utover impulsiviteten live. De ga jernet, og publikum var med så det ljomet. Det ble mye allsang og de spilte utover den planlagte tiden. Først rundt kvart over ett gikk bandet av scenen, og det var et meget fornøyd publikum som forlot Kick Scene.

I år forsøkte vi oss på med konserter i Atriet på Ernst. Dessverre for Keith Austin og Fabulous Could Have Beens, så er ikke Atriet det rette stedet for slike konserter. Både publikum og artister led av den gjenklangen som oppstår under konsertene. Vi må bare berømme artistene for den jobben de gjorde her. Vi skulle nok ha sett at flere hadde fått med seg Keith Austin både på fredag og lørdag. Kick Scene var utsolgt på fredag, og nærmere åtte hundre fikk med seg Uriah Heep samme kvelden. Det kaller vi en suksess.

Lørdag 24. begynte med nok en konsert i Atriet på Ernst. Denne gangen tok vi et grep for å bedre lydkvaliteten til publikum ved å flytte bordene frem mot scenen. Dette gav i alle fall publikum en litt bedre opplevelse enn på fredagen. Keith Austin med band gjorde en kjempejobb nok en gang.

Litt over kl 21 gikk Morten Abel på Kick Scene. Det ble en konsert man vil huske lenge. Bra lyd, bra samspill, bra teknisk, et kult lysshow og et fantastisk publikum gjorde dette til en fest. Morten Abel viste hvilken stor artist han er, og låter som «Be My Lover», «Frøken Vil Ikke» og «Hard To Stay Awake» dro publikum ut i allsang. Han var kongen av scenen, passe «arrogant», i godt humør og veldig leken. Denne konserten var utsolgt før festivalen startet.

På Caledonien Hall var det Bjøro Håland & Country Snakes og Smokie som spilte. Igjen ble vi etter hvert utsolgt. Publikum fikk oppleve to topp konserter i to vidt forskjellige sjangre. Bjøro er en entertainer av meget stort format, og er etter vår mening en av Norges største artister noensinne. Man skulle tro at stemmen ville forringes etter som Bjøro blir eldre, men det er stikk i motsatt. Hans stemme blir bare bedre og bedre. Enten det er Johnny Cash, Jim Reeves’ ”He’ll Have To Go” eller egne låter, så kommer han virkelig under huden på folk. Det gjelder også for dem som kanskje ikke er typiske fans av countrymusikk. Derfor er det så fullt fortjent at han fikk H.M. Kongens Fortjeneste­medalje.

Smokie leverer som alltid en konsert som nærmest blir til allsang. Gutta er nærmere 70 år, har holdt på i 40 år, og de holder koken. De er kanskje ikke like spreke og raske, men underholde det kan de. Bandet har et publikumstekke man skal lete lenge etter. Vi synes det er moro at så mange ønsker å få dem tilbake gang på gang. Man kan liksom ikke bli lei av Smokie, og når de i tillegg på slutten drar fram et digert norsk flagg, får de full respons pluss fra publikum

Siste konsert under årets festival var Fabulous Could Have Beens. De gikk på scenen i Atriet på Ernst like over kl 23, og første settet deres varte frem til nærmere midnatt. Etter en kort pause gikk de på med kveldens andre sett. Det ble kanskje tidenes avslutning noen gang på en Dark Season festival hvor det ble skapt en kjempe klubbstemning. De dro med seg publikum, som var i alle aldre, ut på en reise i musikkens historie. Hit på hit ble servert et meget positivt publikum. Det ble dans og allsang, det var latter og en stemning jeg ikke trodde ville være mulig etter tre dager med konserter. Den eneste som manglet var Eivind Rølles, som dessverre gikk bort i 2013. Til årets Dark Season var Egil Eldøen (Lava), også en gjenganger på Dark Season og en ekte Dark Season venn, vokalist sammen med Arild. De to utgjør et godt team - en skulle tro at dette hadde de gjort mange ganger. Fabulous Could Have Beens gav seg ikke før de hadde spilt langt over den planlagte tiden.

Hele festivalen ble avsluttet da FCHB fremførte låten «Cheerio» som er skrevet av Eivind Rølles og Lage Fossheim (begge to har gått bort). Det ble en bandhyllest til Eivind Rølles. Også for oss i Dark Season som har blitt godt kjent med alle medlemmene av Fabulous Could Have Beens ble dette spesielt. De er vårt «husband/festivalband» - ja de er nesten som familie å regne. Håkon Iversen har sin sønn her i Kristiansand, og et godt stykke ut i det siste settet gikk William Iversen på scenen sammen med sin far. William er en ung mann som vi kommer til å høre mer fra i årene som kommer. Det var moro å se far og sønn på scenen.

Til alle artister - tusen takk for de opplevelsene dere har gitt oss under årets Dark Season. Til vårt publikum - takk for at dere skaper en topp festivalatmosfære og at så mange kjøper billetter. Til alle våre sponsorer – vi takker for samarbeidet for 2015 og håper at dere også for 2016 ser dere motivert til å være med.

Samarbeidspartnere