DARK SEASON ÅPNINGSKONSERT

Aktuelt

Så er vi i gang. Dark Seasons åpningskonsert er nok den mest internasjonale på svært lang tid. Og for en konsert! Her er det mange som virkelig gikk glipp av noe.

Det hele åpnet med Randesund Soul Children -  et fyrverkeri av ivrige sangere, fengende melodier og dans/bevegelser. En meget engasjert dirigent, hadde unger og publikum med seg fra første stund. Det var den perfekte åpningen på en to timer lang reise i ulike sjangre. Etter RSC, var tiden inne for en av våre lokale artister, den argentinsk fødte Elia. Hun er en av landets « up and comming « artister, både som låtskriver og sanger, og hennes stemme kan best sammenliknes med en myk sørlandsk sommernatt. Dette er absolutt ei dame vi vil høre mye fra i årene som kommer, og det er bare å glede seg til hennes plate som kommer ut en gang før jul.

                                          

Etter Elia, var det tid for Charlie Blackwater og hans fantastiske munnspill. Hans medley bestående av åtte kjente låter av ulike stilarter, viser hans mangfold. Det spesielle er at det at han gjennomførte alle åtte låtene på et og samme munnspill til tross for ulike durer og tonearter. Det gikk fra gospel til pop, til gamle ever greens fra krigens dager og ble avsluttet med to kjente og kjære låter, musikken til Flåklypa og Amazing Grace. Fra USA kom Ghost Town Jenny, en trio som har et særegent sound. Kim Kylland har en stemme og en sound, som ofte blir sammenliknet med islandske Bjørk med sitt myke, mystiske og sårbare sound. Kim Kylland er niese til neste artist på scenen, Bjøro Håland. Bjøro var i storform og var til tider litt leken på scenen, noe som også gjenspeilet seg i sangene han fremførte. Det var en sprek 70-åring som entret scenen, og fortsetter det slik, vil vi få glede av ham i flere år fremover.

 

Etter Bjøro var det tid for våre skandinaviske naboer. Det åpnet med Mikael Järlestrand som har en fantastisk stemme, en tenor som virkelig kan fylle et rom. Med O Sole Mio satte han listen høyt, og det samme gjorde han da han fremførte You Raise Me Up, oversatt til svensk, før han avsluttet med en kjent og tradisjonell salme, Han Skal Åpne Perleporten.

 

Siste artist ut var pr. dags dato Skandinavias fremste visesanger, Göran Fristorp. Det var en sann opplevelse og verdt billetten alene. Han viste seg fra en side vi sjeldent har sett, han lekte seg på scenen. Han åpnet med Evert Taube, fortsatte med en countrylåt av Randy Newman til ære for Liv og Bjøro. Disse ble etterfulgt av to av hans egne låter, hvorav den ene faktisk var en verdenspremiere og er på hans nye CD som han har spilt inn sammen med Kringkastningsorkesteret. For å sitere Ivar Brevik, kjent som innkaster og humørspreder på Hos Naboen, « Göran Fristorp var en sann opplevelse, aldri opplevd han så leken, så fri og kraftfull. Og gitarspillet var i en verdensklasse ».

Det hele ble avrundet med fellesang fra scenen med alle artistene med unntak av Randesund Soul Children.

 

Hele konserten ble ledet av Reidar Mosland, som på en smidig og humoristisk måte guidet oss gjennom kveldens begivenheter. Bjøro Håland fikk som avslutning sin Happy Birthday To You.

 

Vi gleder oss til resten av festivalen, og håper vi ser mange av dere igjen på helgens mange flotte konserter.

Samarbeidspartnere